Katselin tv:stä Prismaa, jossa kerrottiin Etelänapajäätiköllä tehtävästä tutkimuksesta mm. ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Mielenkiintoista nähdä, kuinka alan tiedemiehet ovat antautuneet työlleen hyvin vaativissa olosuhteissa. Eittämättä kyseinen tutkimus on erittäin tärkeää maapallon ympäristöongelmien ratkaisemisessa. Ajattelin, että olisi etuoikeus tehdä jotain yhtä merkittävää tutkimustyötä. Maanviljelijän poikana vuodenaikojen vaihtelua tulee seurattua ihan luonnostaan ja hiukan huolestuttaa tämä nykyinen ilmaston muuttuminen.

Mutta vielä enemmän minua kiinnostaisi tietää, mistä tämä masennukseksi kutsuttu mielenterveysongelma johtuu ja miksi se on kasvanut näin vakavaksi kansanterveysongelmaksi eritoten länsimaissa kuten täällä meillä. En tiedä, kuinka paljon masennuksen syitä on tutkittu. Sen tiedän, että kaikenlaisia lääkkeitä on kehitetty säätelemään aivojen serotoniinitasapainoa, minkä järkkyminen on uskottu olevan masennuksen kemiallinen selitys. Näillä ns. SRRI-lääkkeillä on ilmeisesti saatu aika hyviä hoitotuloksia. Mutta mikä kumma ilmiö aiheuttaa tämän aivokemiallisen muutoksen, jonka oireet ovat näinkin tuskallisia kuin minulla ja tiedän, että monilla ihmisillä ne ovat vielä monta kertaa tuskallisempia. Olisi mielenkiintoista selvittää, minkälaista tutkimusta tämän kysymyksen ympärillä on jo tehty ja mitä ollaan tekemässä. Jokin syy tähän vaikeaan psykofyysiseen oireyhtymään täytyisi löytää, jotta se voitaisiin eliminoida tai sen vaikutusta vähentää. Voisin kuvitella, että masennuksen tärkeimmät syyt löytyvät ihmisten käyttäytymisestä sekä yksilönä että yhteisönä. Minun arvaukseni on, että perimmäiset syyt ovat sosiaalisessa kanssakäymisessä tapahtuneessa muutoksessa ja yksinäisyyden lisääntymisessä.

Otin tällä kertaa vähän etäisyyttä omaan arkiseen tapahtumaketjuuni ja heittäydyin pohdiskelijaksi. Toivottavasti tämä pohdiskelu kantaa vielä jotain hedelmää tulevaisuudessa. Lukijoiden kommentit antaisivat varmasti lisäpotkua tähän juttuun, joten älkää suotta säästelkö sanojanne, jos tämä herättä jotain ajatuksia.